
Merhaba,
Bir önceki yazımda, sonraki konunun ‘hisse senedi’ olacağını söylemiştim.
Hisse senedi ile ilgili ‘gerekli’ detayları tek bir yazıda işlemek çok verimli olmayacak, bu nedenle hisse senedi yazılarını, birkaç paylaşımdan oluşan bir seri olarak sunmaya çalışacağım. Hadi başlayalım…
Hisse senedi, toplumumuzdaki bir çok insanın ‘oynamak’ kelimesiyle yan yana hatırladığı bir kavram.
Borsa İstanbul resmi sitesindeki kitabi tanımına gelince; Paylar ( yani hisse senetleri ) ,anonim ortaklıklarca ihraç edilen ve anonim ortaklık sermaye payını temsil eden kıymetli evrak niteliğinde senetlerdir. Bir anonim şirketin payına sahip olmak, şirkete ortak olmayı ifade eder.
https://www.borsaistanbul.com/tr/sayfa/488/pay-piyasasi-urunler
Hisse senetlerinin standart bir getirileri yoktur ve şirketin bilanço kazancına, yatırım kararlarına göre değeri farklılık gösterir.
https://www.alnusyatirim.com/hisse-senedi-nedir
Ancak bu tanımların içinde gizlenen en önemli fayda, hisse senedinin , bizim gibi küçük tasarruf sahiplerinin, finansal bağımsızlık yolundaki en güçlü silahı olması.
Hisse, geleceğimizi planlayabileceğimiz ve çocuklarımıza tasarruf kültürünü aşılamak adına kullanabileceğimiz çok önemli bir platform bana göre. Duymuşsunuzdur belki şu klişeyi: Çocuğunuza ‘Apple telefon almak yerine Apple hissesi almaktan’ söz ediyorum.

Küçük bir not:Apple, ilk akıllı telefonunu piyasaya sunduğunda tarihler 24 Haziran 2007’yi gösteriyordu ve bir Apple hissesi 17,00 USD idi. Aynı dönemde ülkemizdeki asgari ücret ile yaklaşık 15 Apple hissesi alınabiliyordu. ( Asgari ücret: 341,56 TL – Dolar kuru 1,3155 )
Bugün bir Apple hissesi 425,04 USD ve Dolar kuru 6,95.Basit hesapla 2007 Haziran’ındaki 341,56 TL, bugün 44.310 TL değerinde olacaktı.

Şimdi de ülkemizden bir örneğe bakalım.İlk Apple cep telefonunun 8 gün sonrasında, o dönemdeki asgari ücretle alınmış 18 adet Ege Endüstri hisse senedi, bugün 13,385 TL olabiliyordu. 341,56 TL’den 13.385 TL ye…

Böylesi bir kazanım örneği, kanımca sadece hisse senedinde olur…
Ben hisse senedi almayı,
Bazen farkında olarak,
Bazen ise farkında bile olmadan,
Belki hizmet aldığımız,
Belki para ödediğimiz,
Kimi zaman logosunu,
Kimi zaman TV veya sosyal medyadaki reklamını gördüğümüz ve aslında hayatımızın merkezinde duran büyük büyük şirketlere, cüzdanımızdaki en küçük banknotla bile ortak olabilme şansına benzetiyorum.

Hisse senedi almak,
- Uzun vadede, yaptığınız hisse seçiminin getirisini görmek için sabretmenizi,
- Yatırımınızın doğruluğunu denetlemek adına, şirketinizin bilançolarını takip etmenizi,
- Hissenizdeki fiyat değişimlerini ve yatırımınızın performansını analiz etmenizi,
- Şirketinizin faaliyet raporlarını okumanızı,
- Şirketinizi, sektöründeki diğer şirketlerle kıyaslamanızı gerektirir.

Yani kısacası zihnen uyanık kalmanızı gerektiren, zorlayan ve aynı zamanda da geliştiren bir yatırım türüdür.
- Hisse senedi alırken nelere dikkat etmek lazım?
- Uzun vadeli hisse senedi almak ne demektir?
- Temettü nedir ve uzun vade yatırımcısı için ne gibi faydalar sağlar?
- Finansal bağımsızlık yolunda hisse senedi nasıl en verimli şekliyle kullanılabilir?
- Yatırım kararlarını verirken, kime güvenmek gerekir?
Sorular birbirini kovalar.
Son soru en kritik sorudur ve hisse senedi yatırımında en önemli unsur, tüm finansal kararları, kendi bilginiz, analiz yeteneğiniz ve bilimsel verilerle ‘kimseden akıl almadan’ kendi başınıza vermektir. Yatırım kararınızın sorumluluğunu almaktır.
Bu kararları verirken hangi ücretsiz platformları kullanabileceğinizi, hangi eğitim videolarını izleyebileceğinizi, hangi kitapları okuyabileceğinizi sizlerle paylaşacağım. Elbette ki tercih, her zaman sizde olacaktır.
Hisse ile ilgili resmi otoritelerin eğitim videolarını, bilgilendirici dökümanlarını nasıl bulabileceğinizi paylaşacağım. Ücretsiz olmak kaydıyla, hangi internet siteleri, hangi yatırım şirketlerinin analiz sayfaları ve hangi ücretsiz cep telefonu uygulamaları bize hisse seçim kararlarımızda doğru fikir verir, bunları inceleyeceğiz.
- Hisse senedinde temel analizin önemi nedir?
- Kendi başınıza temel analiz yapmanın yolları nelerdir?
- Herhangi bir ücret ödemeden, sadece internet bağlantısıyla hangi bilgilere ulaşmak mümkün?
- Hangi rakamlar ve oranlar , değerlendirmelerimizde daha sağlıklı sonuçlar almamıza yardımcı olur?

Sorularla dolu bir yazı oldu farkındayım.
Küçük bir giriş yazısı, hisse için…
Devam eden yazıda, tüm bu soruları yanıtlamaya ve ‘bilgiye ulaşabileceğimiz tüm yolları’ ulaşılabilir ve basit yöntemlerle açıklamaya çalışacağım. Finansal bağımsızlık öyküsüne kendi cümlelerimizi eklemeye başlayacağız.
Sağlıkla kalın…
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Ulaşmış olduğunuz bu site kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır.