
Pazar günü gazetenizi okurken, yatırım fonlarında bu hafta diye tablolar olur…
Hiç baktınız mı?
Hisse fonları, kıymetli maden fonları, değişken fonlar, likit fonlar vb.
Tablolarda günlük, haftalık getiriler % olarak yazar, biraz da küçük olur, pek dikkatimizi çekmez.
Kahvemizden, çayımızdan bir yudum daha alırken, diğer sayfaya geçiveririz büyük olasılıkla…


Tablolarda küçük puntolarla yazan %getiriler, aslında tasarruflarımızın durduğu yer ve ne kazandırdıkları noktasında en rasyonel fikir vericilerdir. Mevduatınıza %11 faiz aldığınız bir ortamda, mevduattan elde ettiğiniz haftalık getiri %0,17’dir. Tabloya göz atarken karşılaştırmayı bu bilgi doğrultusunda yapabilirsiniz.
Tasarruf dünyamızda değişime uğrayanlar…
Yatırımlarımızda belli bir oranda ve al-sat değil, uzun vadeli beklentilerle alınmış hisse senedi yatırımının, ne denli önemli olduğu konusunda düşündüklerimi yazmıştım. Uzun vadeli hisse almaya başlayalı kısa bir süre oldu ama, son dönemde borsa konusunda birçoğumuzun tercihini belirleyen önemli bir arka plan olduğunu düşünüyorum.
Bütçe yönetirken zamanı yönetememek .
Ya da fırsat buna bulamamak…
Covid-19; yılın ilk çeyreğinden sonra, global olarak herşeyi etkiledi ve halen bitmiş değil. O kadar ki, bundan sonra yaşayacağımız yıllar; Covid sonrası diye adlandırılacak.
Bu dönemde şunu anladık ki, ülkeler ne kadar zengin olursa olsun, kaynaklar kısıtlı ve dünya, kısa dönemli bir ekonomik kapanmayı dahi kaldıramayacak bir döngünün içinde. Küçük ölçekte aynı şey, insanlar için de geçerli.

Evlerimize kapandığımız dönemde, kendi ekonomimizin durumunu gözden geçirme ya da yakından inceleme fırsatı bulduk. Bu süreçte aldığımız bazı kararlar, ülkemizdeki küçük yatırımcının tasarruf dünyasında devrimsel bazı değişikliklere etki edecek gibi duruyor.
Genel resme bir göz atalım isterseniz,
Ülkemizdeki tüketici enflasyonu son 2 yıldır ay bazında %8,5 ile %25 arasında, yüksek oynaklıkla seyretmiş ve ortalama enflasyon aynı dönemde %15,92 seviyesinde olmuş.
Özeti, bu dönemde tasarruflarımız ortalama %15,92 seviyesinde büyümediyse, ortada getiri yok…
En yakın tüketici enflasyon verisi temmuzda açıklandı: %11,76*
Bankalarda %11 mevduat faizi aldığınızı düşünürseniz, ki oranlar, son 10 günde yükseldi, stopajı da çıkın, net %9,35 oluyor ve TL mevduattaki tasarruf, %11,76’lık enflasyonun aylık bazda %2,41 gerisinde kalıyor, enflasyona yeniliyor.

BDDK’nın raporlarını da okumaya çalışıyorum belli aralıklarla. Özellikle bir rapor, mevduat alışkanlıklarımız ile ilgili önemli ipuçlarıyla dolu. Rapordaki bir istatistik, ülkemizdeki mevduatın vade yapısı ile ilgili önemli bir saptamaya yardımcı oluyor.
- Bireysel yatırımcıların sahip olduğu mevduat toplamı, tüm mevduatların %61’i.
- 6 aya kadar olan mevduatın payı %94,
- 6 aydan uzun mevduatın payı %6.

Tasarruf sahipleri olarak uzun vadeyle pek işimiz yok özetle…
Ülkemiz enflasyonunun %15 seviyelerindeki 2 yıllık seyri, reel getirilerin TL mevduatta eksiye düşmesi, küçük yatırımcıyı, birikimlerini değerlendireceği farklı seçenekler aramaya yöneltmiş görünüyor ki, bunu değerli ekonomistler de sıkça söylüyor.
İşte bu yüzden Merkezi Kayıt Kuruluşu ( MKK ) kayıtlarına göre Borsa’ya 400.000’den fazla yeni yatırımcı geldi. Yatırım fonlarına ilgi, bu yüzden arttı.

Yatırım fonunun hisse ile ortak noktaları ne derseniz; vade ve fiyat konusunda benzer, seçimi yapan kişi konusunda farklı yönü var bana göre.
Borsada hisse seçme işini kendi emekleriniz ve analiz gücünüzle bizzat siz yaparken,yatırım fonunda ise,fonun içindeki hisseyi sizin yerinize finans profesyonelleri seçiyor ve hissenin yanı sıra başka seçenekler de serpiştiriyor.
Siz, bu hazır karmalardan birini alıyorsunuz.

Yatırım fonunda da kritik nokta, tıpkı hissede olduğu gibi, ‘vade’.
Piyasamızın değişkenliği, defansif yaklaşmaya ve yatırımları kısa vade tutmaya götürmüş bizi.
Ancak hem borsada, hem de yatırım fonunda enflasyonu yenen getiri, büyük oranda orta & uzun vadede kazanılıyor.
Fiyata gelince, her ikisinde de alış-satış fiyatı çok önemli.
Nasıl bir hisseyi pahalıyken almamak için birçok ön hazırlık ve araştırma yapıyorsak, yatırım fonunda da aynısı. Örnek, altına endeksli yatırım fonuna, altın 370 TL iken girmek varken, 480’i beklememek gibi.
Tasarruf seçeneklerini arttırmak ve piyasa fırsatlarından yararlanmak isteyen, ancak çok yakından izleme şansı olmayan, analiz bilgisi başlangıç seviyesinde yer alan yatırımcı için önemli bir seçenek fonlar…
Seçeceğiniz fon türüne göre, size piyasanın her reaksiyonunu yansıtabilecek esneklikte,çok önemli bir finansal araç…Altına ilgi duyana altın fonu, hisse yatırımı yapana hisse fonu, yurtdışındaki teknoloji hisselerine ilgili duyana yurtdışı teknoloji hisseleri fonu.
Ya da bir yatırım aracındaki riskiniz çok yüksekse, tasarruflarınızın kalan kısmı için, riski azaltmak adına, daha korumacı, daha garantici seçenekler… İhtiyacınıza, risk anlayışınıza bağlı olarak, kendinize uygun bir yatırım fonu bulmak daima mümkün.
Sanırım son dönemlerde,küçük yatırımcı da, işin bu yönüne daha dikkatli odaklanmış ki,yatırım fonlarının işlem hacimleri patlamış:
- 2018 27 Milyar TL
- 2019 52 Milyar TL
- 2020 106 Milyar TL
https://www.tefas.gov.tr/IstatistikiRaporlar/ToplamIslemHacmi.aspx
Tefas’ın önemi.
Yatırım fonu seçerken, TEFAS-Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu sitesini kullanabilir, bankanızın mobil uygulamasından rahatça alabileceğiniz tüm fonları inceleyip, birbirleriyle karşılaştırabilirsiniz, yine TEFAS mobil kullanarak fonu favorilerinize ekleyebilirsiniz. TEFAS Mobil uygulaması size çok verimli bilgiler sunuyor.

Ekonomistler, yatırım söz konusu olduğunda, portföyü çeşitlendirmenin, riski dağıtma ilkesi açısından faydalı olacağını söylüyor. Yatırım fonu da, piyasa dinamiklerini tasarruflarınıza hızlı şekilde yansıtabilen nitelikli bir seçenek.
Tasarruf, özgürleştiren bir yolculuktur.
Tasarruf uzun soluklu bir yolculuk ve bu sürede birçok finansal araçtan etkin şekilde yararlanmak gerekebiliyor. Bunun için yetkili kurumlarımız gayet açık, şeffaf ve ulaşılabilir sistemler kurmuş..Yatırım fonu sözkonusu olduğunda, Tefas bunun en iyi örneklerinden biri…
Hisse seçiminde nasıl bilgiyi doğru ve yetkin kaynaktan edinip,kendi süzgecimizden geçirip adım atıyorsak, yatırım fonunda da aynı rasyonel yolu, TEFAS’da yer alan ilgi duyduğumuz fonları sabır ve dikkatle inceleyerek izleyebiliriz.
Yarın gazeteyi bu gözle okumakla işe başlayabilirsiniz…
Sağlıkla kalın.
Birisi “Nedir şu yatırım fonu dedikleri?” üzerinde düşündü