TEFAS bize aslında ne sağlıyor?

Bilinçli bir tasarruf sürecine gireli sanırım iki buçuk yıl kadar oldu. Önceliği tüketimi azaltmak ve kısa vadede bitirebilir borçları bitirmeye verdim. Ardından oldukça muhafazakar da olsa, tasarrufa kafa yormaya, okumaya ve incelemeye başladım.

Elbette hikayemiz çok tanıdık, çocuklar için gelmiş veya bir biçimde çocuklar için alınmış bir miktar fiziki altın ve bir de meslek gereği piyasasını yakın takip edebildiğim mevduat. Yatırım fonu o dönemde, şimdiki kadar bilinen ve öne çıkarılan bir yatırım ürünü değil. En azından benim tasarruf dünyamda öyleydi.

Başlangıç noktasında tasarrufların grafiği aşağıdaki gibiydi. Tamamına yakın mevduat, çok az altın, başlangıç seviyesinde BES. Altın dışında enflasyona yenik düşmeye çok açık, korumacı bir portföy.

Pandemi sürecinde evde geçirilen ekstra zaman; bu konulara daha fazla zaman ayırmamı sağladı herkes gibi. TEFAS sayfasını da o zaman keşfettim.

TEFAS bir fon izleme&inceleme platformu. Açık adı Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu. Aslında ortak bir veri tabanı. Ülkemizdeki yatırım fonlarının tüm bilgilerine ulaşabileceğiniz, fon ihraççılarının da fonla ilgili tüm bilgi&değişme ve stratejiyi paylaşabildiği bir altyapı.

TEFAS’ın sağladığı bu ortak alt yapı sayesinde bizler, platforma dahil tüm fonları bir banka ya da aracı kurum hesabından kolaylıkla alabiliyor, sitenin kendisinden de, bilgi paylaşımlarını takip edebiliyoruz. Tasarruflarımızın analizi için zaman harcanması gereken yer de net biçimde burası zaten.

Blogdaki ilk yazılarımdan birinde, yatırım fonu hacimlerindeki gözle görülür artışı ‘ilgi patlaması’ olarak ifade etmiştim ve gerçekten haklılık payı var. Çünkü yazıyı yazdığım 29 Ağustos 2020’de 106 milyar TL olan işlem hacmi, o günden bugüne %27 daha artmış ve 135 Milyar TL’ye gelmiş. İlgi net biçimde devam ediyor.

https://www.tefas.gov.tr/IstatistikiRaporlar/ToplamIslemHacmi.aspx

Nedir şu yatırım fonu dedikleri?

Peki ama neden?

Fona biraz daha odaklanınca, tercihlerimizin neden değişime uğradığını daha iyi anladım. Geleneksel yatırım araçlarından mevduatta, pozitif reel faiz elde edemediğimiz ve döviz riskine sürekli maruz kaldığımız için birikimlerimizi büyütme hızımız arzu ettiğimizden daha düşüktü. Çok basit bir kıyaslama, bu saptamayı daha berrak kılacaktır sanıyorum.

https://www.tefas.gov.tr/Default.aspx

TL mevduat faizinin %12.50 seviyelerinde olduğu şu günlerde, mevduattan elde edilen net getiriye bir bakalım. Yıl sonuna kadar %5 seviyesine çekilen stopaj avantajını da hesaba katarak şöyle bir hesaplama yapabiliriz:

( 12.50% *0,95 ) = %11.875 yıllık faiz / 12 = %0.98 aylık net getiri demektir.

Mevduat faiz getirisi, yatırım fonları getiri yelpazesinin en düşüğü olan para piyasası fonu kadar getiri sağlayabilmiş yaklaşık. Açıklanan en son tüketici enflasyonu ise aylık %0.97 idi.

https://www.bloomberght.com/tuketici-fiyatlari-eylul-de-yillik-yuzde-1175-artti-2265824

Tasarrufları büyütme ihtiyacı

Yatırım fonuna ilginin altında yatan şey bu. Gayet basit ve sade. Birikimlere enflasyon üzerinde bir getiri sağlayabilme arayışında, yatırım fonu bireysel yatırımcı tarafından artık daha çok inceleniyor, daha çok ilgi görüyor.

TEFAS, bu arayış esnasında, bize çok anlaşılır ve kıyaslanabilir bilgiler sunuyor. Site menüsü; fon getiri analizi, fon getiri karşılaştırması, fonlar hakkında detaylı bilgi, KAP sayfasına geçiş imkanı vererek resmi bildirimlere ulaşım gibi çok pratik ögelerle dolu.

https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx

https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx

TEFAS aslında bireysel yatırımcıların birikimlerini profesyonel kadrolar tarafından yönetilen yatırım fonları aracılığı ile değerlendirmesine öncülük eden, buna ek olarak da, bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını akılcı ilkelere dayandırmasını destekleyen bir fırsat penceresi. Tüm ön koşulları ‘küçük yatırımcıyı korumak’ üzerine kurgulanmış olan şeffaf bir platform.

Tüm fonları inceleyip nelerden oluştuğunu, kimlerin yönettiğini, yatırımcıya tavsiye edilen vadenin ne olduğunu, fonun risk seviyesinin ne olduğunu ve yatırım sürecinde nelerle karşılaşılabileceğini açıklıkla paylaşan, finansal okuryazarlığın gelişimine de katkı sağlayan bir site.

TEFAS içeriğinden bağlandığınız KAP sitesinde yayınlanan iletişim bilgileri yoluyla fonunuzu yöneten ekiple bizzat görüşme şansınız bile var. Portföy şirketlerinin analistleri nezaketle yardımcı oluyor.

Bitirirken

Yatırımlarımı yönetirken, TEFAS ekranını sık sık kullanıyorum. Fon dünyasında neler olup bitiyor takip ediyorum. Fonumun içeriğindeki finansal ürünleri kontrol ediyorum. Ürünlerle ilgili beklentiyi bozan bir piyasa gelişmesi var mıdır, haber akışları ne durumdadır gibi.

Yatırımınız ile olan bağın kopmaması gerekiyor. Aldığınız finansal ürün, uzun vadeli bir bakış açısı ile tercih edilmesi gereken bir ürünse; portföydeki ürün bazlı zaman yönetimini de buna uygun yapmak gerek.

Yatırım fonu portföylerde olması faydalı olacak bir finansal ürün. Risk algınız ve kişisel tercihlerinize uygun bir fon seçerek birikimlerinizi güvenle arttırmak mümkün olabilir. TEFAS’ı mutlaka incelemenizi dilerim.

Sağlıkla kalın.

tasarruf delileri tarafından yayımlandı

Finans sektöründe 23 yıllık bir yolculuk. Sermaye piyasaları, çeşitli bankalarda portföy yöneticiliği, Satış Müdürlüğü deneyimleri. SPK Türev, SPK Düzey3, BES ve SEGEM Lisansları. Son dönemde ekonomiye, iktisada yoğun ilgi. Evli, 2 çocuk babası, tasarruf delisi.

TEFAS bize aslında ne sağlıyor?” için 2 yorum

  1. Merhaba güzel bir yazı olmuş.

    Bir süredir borsa da düşüş beklentim olduğu için 🙂 FON lardaki payımı artırmıştım.

    Aradığım bir bilgi var sizde ilgili olduğunuz için bilme ihtimalinizden dolayı sormak istedim.

    Yeni çıkan fonlardan nasıl haberdar olabilirim?

    Mesela son günlerde çıkan NNF fonundan tesadüfen haberdar oldum.

    Çıkan fonu görüp incelemek istiyorum.

    Bu konuda bilgi sahibi iseniz, paylaşmanızı rica ederim.

    Beğen

    1. Merhaba Alpay Bey. TEFAS ta böyle bir alan var mı, açıkcası keşfedebilmiş değilim. NNF fondan sosyal medya yoluyla haberdar oldum ben de. KAP sitesinde bu tarz bir alarm bulursam size yazarım. Ben de bilmek istiyorum bu tarz bilgileri. Selamlar

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: