Borsa Günlüklerim ( Başlangıç )

Borsa yatırımında öğrendiklerimiz çoğunlukla deneyimle oluyor. Zira hisse senedi, duygularımızı ve korkularımızı da yönetmeyi gerektiren bir yatırım. Strateji tarafında rasyonel bilgiden ve kendi davranış setinizden referans almıyorsanız, sonuçlanan süreç ‘hata’ oluyor. Hisse yatırımında hata ise; eğer bazı temel kurallara uymadan ‘bir tüyo’ ile girdiyseniz; veya bir uzmandan tavsiye almadan tüm portföyünüzü hisseye koyduysanız; finansal açıdan felaketle de sonuçlanabiliyor.

Pandemi nedeniyle mart ayında dip yapan piyasaların ve özellikle hisse senedi piyasasının toparlanıp giderek artan bir ivmeyle yükselmeye başlaması, bir çok insan gibi benim de dikkatimi çekti. Hisse yatırımına başladığım tarihe baktım hesap ekstremden.

Bu serüvene 7 Nisanda 5,16 dan 590 pay HALKB alıp, on gün sonra 5,19’dan satarak başlamışım. Gayet küçük bir adım olduğu açık. Bundan sonrasını çok net anımsıyorum. İki aya yakın bir süre, okumak, izlemek ve araştırmakla geçti. Seçim yapmam gereken şey çok basitti ve yanlış karar verme lüksüm yoktu, kendime uyan seçimi yapmalıydım:

  • Hisse senedi yatırımını al-sat ilkesine göre mi yapacaktım, yoksa uzun vadeli mi?

Hisse senedi yatırımı ile finansal bağımsızlığımı kazanabilir miyim düşüncesi zihnime düştükten sonra; portföy yönetimini daha sağlıklı yapmak konularına da odaklandım. Kendi sorularımı sordum, kendime uygun yanıtlar aradım:

  • Benim uzun vadem neydi?
  • Birikimlerini o tarihe dek neredeyse sadece TL vadeli mevduatta tutan bir muhafazakarlıktan agresif bir yatırımcı çıkabilir miydi?
  • Böyle bir anlayış değişikliğini kaldırabilecek miydim?
  • En önemlisi sürdürebilecek miydim?
  • Bu değişikliğe 46 yaşında karar verdiğim düşünülürse, planlama yapmam gereken süre, hedeflerime ulaşmamı sağlayabilecek miydi?
  • Orta yaş seviyesinde bir küçük yatırımcı olarak kendimi nasıl korumalıydım?

Küçücük bir kazançla ‘merhaba’ dediğim hisse senedi dünyasına geri dönüş 08 Haziranda oldu. Ve aşağıdaki hisseleri aldım. Bu tarihteki başlangıç yatırımım yaklaşık 49.000 TL idi. Ay sonuna kadar parça parça alımlar yaparak, toplamda 59.774 TL maliyetle bir hisse portföyü oluşturdum.

8 haziranda oluşturduğum portföyü sadece 32 gün sonra nakde dönmek, sadece tek bir duygu ile açıklanabilir: panik!

Farkettiyseniz yazıma şu girişle başladım:

‘Borsa yatırımında öğrendiklerimiz çoğunlukla deneyimle oluyor.’

Uzun vadeli yatırımın kritik noktalarını öğrenmek adına çok öğretici bir deneyim oldu bu panik satışlar. Kazanç yüzdem %7 seviyelerine çıkmışken, borsaya gelen genel bir satış dalgasıyla kalp atışlarım hızlandı ve kendimi o çok bildik yanılgıya kaptırdım. Aslına bakılırsa 32 gün sonunda elde edilen %3,3 net bir getiri vardı ortada.

O dönemin TL faiz oranının %7,50 seviyesinde olduğunu paylaşırsam tablo aslında daha belirgin olacak. TL vadeli mevduat faizinin 6 katından fazla gelir elde etmiştim.

Ancak borsada uzun vade yatırımcı olmanın ne demek olduğunu, panikle elimden çıkardığım hisseleri daha yüksek fiyattan tekrar portföye alırken daha iyi anladım.

Borsa günlüklerime çok küçük bir başlangıç yapmak istedim, fikir verebilsin diye.

Sabır işin en önemli kısmı…

Sağlıkla kalın…

tasarruf delileri tarafından yayımlandı

Finans sektöründe 23 yıllık bir yolculuk. Sermaye piyasaları, çeşitli bankalarda portföy yöneticiliği, Satış Müdürlüğü deneyimleri. SPK Türev, SPK Düzey3, BES ve SEGEM Lisansları. Son dönemde ekonomiye, iktisada yoğun ilgi. Evli, 2 çocuk babası, tasarruf delisi.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: