
Merhaba,
Hisse senedi piyasası , alıcının ve satıcının birbirini görmeden buluştuğu bir pazar aslında. Bu pazardan alışveriş yapmak için öncelikle bazı aşamaları geçmek gerekiyor.
Bir önceki yazıda hisse senedi ile ilgili çok küçük bir giriş yapmış ve bazı sorular sormuştuk. Bu yazıyı yavaş yavaş cevaplara ayıralım.

1. Yatırım Şirketinizi seçin.
Hisse senedini, bu konuda SPK* tarafından yetkilendirilmiş Aracı Kurumlar vasıtasıyla alabilirsiniz.
*Sermaye Piyasası Kurumu, ülkemizin bu konudaki otorite kurumudur.
Çok basit, bir bankada hesap açar gibi, bir aracı kurumda yatırım hesabı açmanız gerekiyor.
Ülkemizde hisse senedi işlemleri için hesap açabileceğiniz 66 tane Aracı Kurum var. SPK’nın sitesinde yer alıyorlar.Linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.spk.gov.tr/SiteApps/EVeri/Detay/ak
Hesap açılışı esnasında hisse alıp satarken sizden kesilecek olan komisyon oranı ile ilgili iyi pazarlık yapmayı unutmayın.
66 tane Aracı Kurumun 19 tanesi Bankaların aracı kurumu. Örneğin Akbank-Ak Yatırım, İş Bankası-İş Yatırım, Vakıfbank-Vakıf Yatırım gibi.
Özellikle banka yatırım şirketleri, komisyon oranında çok rekabetçi olmuyor ilk başlarda, ancak zaman geçip, hisse konusundaki bilinciniz artınca, bu tarz pazarlıklarda çok daha güçlü olabilirsiniz. Ancak bir başka yönden ise, yıllardır çalıştığınız bir bankanın aracı kurumunda yatırım hesabı açmak, düşük komisyonlarla hizmet almanızı veya yatırım şirketiniz ile daha çabuk bağ kurmanızı hızlandıran bir avantaj da olabilir. Karar sizin.

2. Yatırım Hesabınızı açın.
Dilediğiniz şirketi seçip, cep telefonunuzla, yatırım şirketinizin çağrı merkezine ulaşabilir; yatırım Hesabı açmak ile ilgili süreci kolayca başlatabilirsiniz.
Eskiden sayfalarca imza atmayı gerektiren yorucu süreçler yok artık, herşey kolay ve sade. Sözleşmeler, evinize & işyerinize gönderiliyor, imzalayıp karşı taraf ödemeli kargo ile şirkete ulaştırıyorsunuz.
Aracı Kurumların hisse senedi alım-satım komisyonları Binde 1,5 ile Onbinde 4,25 aralığında değişebiliyor. Bu oranlar tercih edeceğiniz aracı kurumun internet sayfalarında yer alacaktır. Ayrıca yatırım şirketleri tarafından ‘saklama ücreti’ adı altında bir ücret daha alınır, sitede bulamazsanız doğrudan bu ücreti aracı kurumunuza da sorabilirsiniz.

3. Yatırım Hesabınıza para yatırın.
Yatırım hesabınızı açtıktan sonra hisse senedi almak için hesabınıza para yatırmanız gerekecek, Banka hesabınızdan yatırım hesabınıza EFT yapın. Artık mobil bankacılık kanallarının çoğu ücretsiz EFT hizmeti veriyor, bu gibi tasarruf amaçlı para transferleri için para ödemediğinize emin olun.
Artık hisse senedi almak için, yatırım şirketinizin işlem kanallarından biriyle alım yapma aşamasına geldiniz.

İşte tam burası, hisse senedi tasarrufunun en zor kısmıdır.
Karar verme.
Şimdi bu seçimi yaparken kullanabileceğimiz ücretsiz yollara bir göz atalım.

tr.investing.com
En sık kullandığım ücretsiz uygulamalardan biri. Reklamlı bir sürüm. Reklamsız, yani ücretli versiyonu da var, ancak ben ücretsiz sürümünü gayet yeterli buluyorum.
Bu sitede kullanıcı tanımı yapabilir, takip etmek istediğiniz hisse senetlerini izleme portföyünüze alabilirsiniz. Böyle bir işlem, takip ettiğiniz hisselerle ilgili haberlerin, otomatik olarak önünüze düşmesini sağlayacaktır.
Unutmayın, yatırım yaptığınız şirketin faaliyetlerinden ve gidişinden haberiniz olsun. Hisse senedinde ‘bilgi’ çok değerli bir sermayedir.

Kullanıcı tanımı yaparak takibe aldığınız hisse senetlerinin bilançolarını, gelir tablolarını ve finansal oranlarını inceleyebilir, hisseyle ilgili fiyat alarmı yaratabilir, günün yükselen ve düşen hisselerini inceleyebilir ve herşeyden önemlisi ‘Temel Analiz’ yaparak hisse seçiminizi kişilerden ve temelsiz bilgilerden uzak, kendi analizlerinizle yapabilirsiniz.

Hisse senedinizin grafiğini Gün-Hafta-Ay-Yıl-Maksimum süre bazında inceleyebilirsiniz.
Bunları nasıl yapacağımız konusundaki yazıyı, bir sonraki olarak planlıyorum.
KAP ( Kamuyu Aydınlatma Platformu )
Borsadan hisse senedini almış olduğunuz şirketler finansal raporlarını, özel durum açıklamalarını, kamuya açıklanması gereken diğer hususları kamuya açıklamakla yükümlüdürler.
KAP, sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin elektronik imzalı olarak iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistemdir.

Mobil ve Tablet uygulamaları da var.
KAP Mobili telefonunuza indirerek, küçük yatırımcının korunması amacını taşıyan bütün bildirimleri hızlıca alır, bilgiye süratle ulaşırsınız.
Bloomberg HT & Business HT
Ülkemizin ekonomi kanalı diye adlandırabiliriz, mobil uygulamalarından piyasa & borsa & şirket haberleri gibi tüm içeriklere ulaşmak mümkün ve günün başından sonuna kadar çok kaliteli isimlerle ekonomiyi, hisse senetlerinizi ve tasarruf yolculuğundaki köşe taşlarınızı kontrol altında tutma konusunda ‘bilgi temelli’ bir yardım alabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda, bu platformları nasıl kullanacağımızı örneklerle paylaşacağım. Siz de basit bir tarama ile telefonlarınızın uygulama marketlerinden borsa ve hisse ile ilgili bir çok uygulamayı indirebilir,inceleyebilir, fikir sahibi olabilirsiniz.
Sonuç olarak;
Hisse senedi alıp satmak hiç de öyle zor birşey değildir. Sonuçta ne şirket kuruyoruz, ne bürokrasi ile uğraşıyoruz.Yapacağımız şey, fiyatının yükseleceğini öngördüğümüz bir hisse ile bir şirkete ortak olmak, zamanı geldiğinde de hisseyi satmak ve ortaklık ilişkisini bitirmek, paramızı çekmektir. Veya hisseleri satmayıp, hissenin yılda bir verebileceği ‘temettüler’ ile sürdürülebilir bir gelir sahibi olmaktır.
Acele etmeden, bilinçli adımlarla oluşturulmuş bir yatırım portföyü, emeğimizin akıp giden yıllara ezilmeden büyümesine yardımcı olabilir. Finansal özgürlük hedefini daha mümkün kılabilir.